Deniz araçlarını etkileyen olumsuz etkenleri hatırlayalım.
Tuzlu Deniz Suyu : Deniz koşullarının deniz yaşamını etkileyen en önemli özelliğide deniz suyunun tuzlu olmasıdır. Bu oran denizin bulunduğu bölgelere göre değişmektedir. Tuzlu deniz suyunun deniz araçları üzerinde bırakacağı olumsuz etkileri küçümsememek gerekir. Tuzlu deniz suyu özellikle deniz araçlarında bulunan dış mekan oturma gruplarının yıpranmasına, renklerin solmasına döşeme süngerlerinin tahrip olmasına neden olabilir.Tuzlu su kromu ve bakım yapılmayan krom ve diğer metal aksamlarda korozyona neden olabilir. Bu da deniz araçlarının görünümünü olumsuz etkiker. Yapılacak tente uygulaması ile teknenizi tuzlu suyun oluşturacağı bu olumsuz etkenlerden korur.
Yağmur : Deniz yaşamı içerisinde en çok karşılaştığımız hava olaylarından biride yağmurdur. Yine yağmurlarda döşeme ve diğer aksesuar uygulamalarının su almalarına ve teknik özelliklerini yitirerek tahrip olmalarına neden olabilir. İyi kotunamamış elektronik aksamlarında su almaları nedeni ile çalışmalar hale gelebildiklerini biliyoruz. İşte tente uygulamaları buradada devreye girerek bu alanların su almalarını önleyerek sizi maddi zararlardan korur.Yine yağmur suyu bakım ve koruması bulunmayan metal aksam ve krom uygulamlarının korozyona uğramasına neden olabilir. Kullanım ömrünü artırır.
Kar : Kar yağışı soğuk havanın etkisi ile donan ve uzun süre tekne üzerinde kalacak olan suyun tekne gövdesinin metal aksamlar ve koruma altında bulunmayan döşeme uygulamaları, aksesuar ve elektronik aletlerin bozulmasına ve yıpranmasına neden olur. Kar yağışı ardından tekne üzerinden hemen atılması gerekmektedir. Yapılacak olan erken temizlik teknenizi koruyacaktır.
Güneş : Güneş yoğunluğu ile yansıttığı ısı ile tekne üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Tekne gövdesi, yüzeyi ve dış mekan yaşamöa alanı yaz ve kış aylarının etkisi ile sıcak ve soğuk havanın sürekli geçişi sırasında çatlama renk solması yıpranma gibi olumsuz etkilere maruz kalır. Çatlama, yıpranma ve renk solması maddi zararlara yol açabilir. Sizde teknenizi uygun olan tente uygulaması ile koruma altına alabilirsiniz.
Rüzgar : Rüzgarlı tekneniz çevresinde konuşlanmaış olan bağlantı elemanlarının, aksesuarların ve özellikle elektronik aletlerin zarar görmesine neden olmaktadır. Rüzgarın şiddetinin büyük olması bu zararın boyutlarını artırabirlir. Tanta uygulamaları bu aksamları rüzgarın etkisinden koruyarak aksesuar bağlantlı elemanları ve elektronik aletleri korur.
Sis : Hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.İşte bu kristalleşmelergözle göremediğimiz ara alanlara girer ve buralarda fonksiyon yitirmelerine, korozyon oluşumlarına teknik cihazların bozulmalarına neden olabilmektedir. Tente uygulaması ile koruma sağlayabilirsiniz. Böylelikle meydana gelen sis ile orataya çıkabilecek olumsuz durumları en aza indirgeyebilirisiniz.
Deniz Kuşları : Geldik denizlerimizin vazgeçlimezi, havada yaptıları feykler ile bizleri kıskandıran martılara. Bu kuşlar malesefki deniz araçlarına büyük zararlar verebilmektedir. Kuş pislikleri barındırdıkları asit ile güneş ışınlarına maruz kalarak tekne gövdesi ve diğer tekne yüzeylerini aşındırır hatta çatlatabilir. Yine kluş dışkısında kemik, irili ufaklı taşlar, plastik parçalar olabiliyor. Bu nedenle tekne yaşam alanlarının en fazla korumaya ihtiyaçç duyduğu konulardan biride kuş pisliğidir. Kuş pisliğine karşı en iyi koruma tente uygulamalasıdır.
Çiğ : Havadaki su buharanın soğuk zeminler üzerinde su tanecikleri şeklinde yoğunlaşması ile oluşur. Tekne yaşam alanlarını olumsuz ekiler. Çiğ yaşanan bir günün ardından küçük bir bakım ile teknenizi korumuş olursunuz. Eğer bu bakımı günlük yapamıyorsanız tente uygulaması ile olumsuz durumun ortaya çıkaracağı maddi zararlarınızı en aza indirgeyebilirsiniz.
Kırağı:Havadaki subuharının soğuk cisimler üzerinde, 0°C den düşük sıcaklıklarda kristaller şeklinde yoğunlaşmasıyla oluşur. Tente uygulamaları bu olumsuz hava koşulundan korunmanın en büyük unusurudur.
Kırç : Havadaki subuharının çok soğumuş ağaç dalları, tel, saçak, vb. cisimler üzerinde yoğunlaşarak buz tabakası haline gelmesidir. Kırağıdan ayrılan yönü, kristallerin üst üste yığılarak buz tabakası haline gelmesidir. Bu buz tabakası iklimler arası geçişteki sıcak soğuk etkileşimi ile tekne gövdesinin zarar görmesine ve yaşam alanlarının hasar görmesine neden olabilir.
Dolu: Hava sıcaklığının birden bire ve büyük ölçüde azalması sonucu yağmur damlaları donarak buz parçacıkları halinde yere düşer. Bu yağışlara da dolu denir. Dolunun yağış şekli ve türü olarak çeşdine göre oluşturacağı zararlar farklılık gösterir. dolu taneciklerinin büyük olması tekne gövdesi, metal aksamlar, döşemeler, bağlantı elemanları, elektronik cihazları kırabilir, bozabilir, çatlabilir. İşte tente uygulamasının sağladığı koruma ile bu zararları en aza indirgemiş olursunuz.